Chartreux of Blauwe Brit

Blauwe Britten worden ook wel eens foutief 'Kartuizers' genoemd. De Kartuizer of Chartreux is echter geen Brit, maar een erkend Frans kattenras. De katten vertonen overeenkomsten, maar de Chartreux heeft een eigen rasstandaard die op diverse punten van die van de Brit afwijkt. Zo zijn de oren groter, ze staan rechter op de kop en lopen spits toe. Bovendien is de kopvorm niet compleet gerond, maar hoekiger, met de vorm van een omgekeerde trapezium.

Overwegingen voor de aanschaf

De leuke kanten van een brits korthaar als huisdier hebt u vast zelf al bedacht. Met de aanschaf van een levend dier krijgt u echter niet alleen de leuke dingen maar ook de minder leuke dingen te maken. Een gezonde Briste korthaar kan gemakkelijk 15 jaar oud worden. Elke dag is het dier voor eten en verzorging afhankelijk van van u. Er komt meer bij kijken dan alleen de kattenbak schoonmaken, de britse korthaar moet ook verantwoord en goed voedsel krijgen ook periodiek onderhoud zoals een wormen kuur anti vlooien behandeling en de nodige entingen horen hier bij.

Volwassen Britten zijn doorgaan vrij rustig, maar met name de jongen dieren kunnen wel eens wat kapot maken als ze een wilde bui hebben. Het kan ook gebeuren dat het kitten een keer ede behoeften doet op een plek waar dat niet hoort. Ook kan een kat een keer een haarbal krijgen en deze ergens uitspugen. Verharen is iets wat ook bij een kat hoort wat niet altijd fijn is, het is dan verstandig om de britse korthaar te borstelen. Gaat u een keer op vakantie dan moet er iemand zijn die op de Britse korthaar kan passen tijdens uw afwezigheid, een kattenpension is dan ook een optie. Het is niet te hopen maar een kat kan ook ziek worden of gewond raken, ook dan is het dier afhankelijk van u. De rekening kan soms flink oplopen als het ernstig is. Evenals mensen hebben katten wellicht meer verzorging nodig als ze oud worden. Dit hoort er eenmaal bij als u een kat als huisdier neemt. het is dan ook belangrijk dat u zich goed van alle lasten bewust bent voordat u een kitten of volwassen kat in huis neemt.

Het karakter van de britse korthaar

Birtse korthaar katten hebben een vriendelijk, gelijkmatig en rustig karakter. ze zijn verdraagzaam ten opzichte van andere katten en kunnen het prima vinden met honden en andere huisdieren. Het zijn mensen vrienden maar dringen zich zelden op aan hun baasjes. ze hebben een groot aanpassing vermogen. tot op een leeftijd van een tot twee jaar zijn de britten net zo speels als andere katten, maar daarna worden ze rustiger en minder actief. het licht niet in hun aard om luidruchtig te zijn en om aandacht te vragen zoals sommige andere rassen doen. britse kortharen kunnen zichzelf goed bezighouden. Soms liggen ze, zoals de meeste katten, uren op een plekje te slapen. Ze houden er ook van om geknuffeld en geaaid te worden. Ondanks het zachter karakter van de britse korthaar behoud hij een eigen karakter en zal het zeker laten merken als hij het ergens niet mee eens is.

De bristse korthaar is een compacte, evenwichtig en krachtig gebouwde kat met een stevig lichaam. De borst is breed en in de ruglijn recht. De stevige, korte rechte poten geven de indruk geven de indruk dat het dier laag op de poten staat. De katers zijn groter en imposanter dan de poezen.

De geschiedenis van de Britse korthaar

De britse korthaar, ook wel beter bekend bij liefhebbers als brit, is aan het eind de van de negentiende eeuw in Engeland begonnen. In die periode domineerden rassen als de siamees uit het oosten en de langharige pers de tentoonstellingen. Omdat enkele welgestelde die connecties hadden in de koloniën zich deze luxe ras katten konden veroorloven, was het fokken en tentoonstellen een gebeuren voor de elite. Sommige mensen betreurden dat. De mensen vonden dat het een hobby moest zijn die voor alle mensen toegankelijk moest zijn. bovendien vond men dat de eigen (britse) boeren kat tenminste zo mooi was als de exotische ras katten, als daar serieus mee gefokt zou worden op een bepaald typen. met het creëren van een eigen authentiek brits ras uit de britse boeren kat kregen ook de minder bedeelden een kans om te hun eigen huiskat te showen op de tentoonstellingen en dat gebeurden dan ook. het ras is opgebouwd uit mooie, gedrongen gebouwde britse huiskatten met een ronde kopvorm. zo nu en dan heeft er een kruising met het perzische ras plaats gevonden. dit werd gedaan om wat sneller het gewenste bolle/ronde type kat te krijgen. Om de kortharige vacht nog zachter en dichter te maken. En tenslotte om nieuwe kleuren in het authentieke engelse ras te introduceren. De allereerste ras club voor kortharige kattenrassen, de short haired cat society and manxclub werd in 1901 opgericht. deze club promoten het nationale kortharige ras. De oorspronkelijke brits korthaar werden gefokt in blauw, zwart, wit, rood, zilver tabby en schildpad.  

Wat de Engelse voor ogen hadden was een ras te fokkendat het robuuste had van een boeren kat maar dat zich duidelijk onderscheiden door de mooie kleuren, kleur verdeling en aantrekkelijk uiterlijk. Op het vasten land is later een gelijksoortig ras gefokt, de Europees kortharige. later in de twintigste eeuw zijn de britse en Europees kortharige samengevoegd tot britse korthaar. de naam Europese korthaar word nog wel eens gebruikt voor de gewone huiskat die geen gefokte rassen in hun bloedlijn hebben. Tegenwoordig is de britse korthaar een van de populairste ras kat van de wereld. Alleen in Amerika komt de Britse korthaar minder voor.