De geschiedenis van de Britse korthaar

De britse korthaar, ook wel beter bekend bij liefhebbers als brit, is aan het eind de van de negentiende eeuw in Engeland begonnen. In die periode domineerden rassen als de siamees uit het oosten en de langharige pers de tentoonstellingen. Omdat enkele welgestelde die connecties hadden in de koloniën zich deze luxe ras katten konden veroorloven, was het fokken en tentoonstellen een gebeuren voor de elite. Sommige mensen betreurden dat. De mensen vonden dat het een hobby moest zijn die voor alle mensen toegankelijk moest zijn. bovendien vond men dat de eigen (britse) boeren kat tenminste zo mooi was als de exotische ras katten, als daar serieus mee gefokt zou worden op een bepaald typen. met het creëren van een eigen authentiek brits ras uit de britse boeren kat kregen ook de minder bedeelden een kans om te hun eigen huiskat te showen op de tentoonstellingen en dat gebeurden dan ook. het ras is opgebouwd uit mooie, gedrongen gebouwde britse huiskatten met een ronde kopvorm. zo nu en dan heeft er een kruising met het perzische ras plaats gevonden. dit werd gedaan om wat sneller het gewenste bolle/ronde type kat te krijgen. Om de kortharige vacht nog zachter en dichter te maken. En tenslotte om nieuwe kleuren in het authentieke engelse ras te introduceren. De allereerste ras club voor kortharige kattenrassen, de short haired cat society and manxclub werd in 1901 opgericht. deze club promoten het nationale kortharige ras. De oorspronkelijke brits korthaar werden gefokt in blauw, zwart, wit, rood, zilver tabby en schildpad.  

Wat de Engelse voor ogen hadden was een ras te fokkendat het robuuste had van een boeren kat maar dat zich duidelijk onderscheiden door de mooie kleuren, kleur verdeling en aantrekkelijk uiterlijk. Op het vasten land is later een gelijksoortig ras gefokt, de Europees kortharige. later in de twintigste eeuw zijn de britse en Europees kortharige samengevoegd tot britse korthaar. de naam Europese korthaar word nog wel eens gebruikt voor de gewone huiskat die geen gefokte rassen in hun bloedlijn hebben. Tegenwoordig is de britse korthaar een van de populairste ras kat van de wereld. Alleen in Amerika komt de Britse korthaar minder voor.