Verzorging

De ogen van een Brit hebben doorgaans weinig verzorging nodig. Wanneer een verder gezonde Brit last heeft van tranende ogen of brokjes in de oog hoeken ontstaan is er soms sprake van slechtgevormde traanbuisjes. Dit is een erfenis van Perzen (waar de Britse kortharen van af stammen), waarvan sommige met hetzelfde probleem te kampen hebben. Als het ernstig word is het soms nodig een dierenarts te consulteren en de traanbuizen te laten spoelen. In alle andere gevallen is het afdoende om het eventuele vuil dat in de ooghoekjes zit voorzichtig weg te halen met een met vochtig gemaakte tissue. Wrijf altijd in de richting van de neus.


Katten wisselen meestal als ze tussen de vier en zes maanden zijn hun kittengebit voor een volwassen gebit. Het is aan bevelen dit proces te controleren. Soms blijft er namelijk een melk- tandje vastzitten, waardoor de onderliggende tand scheefgroeit. Het is zeldzaam maar het kan gebeuren. Als u twijfelt, ga dan altijd naar de dierenarts. Ook kunnen katten, tandsteen en ontstekingen krijgen. Net als voor mensen kan dit voor katten heel pijnlijk zijn. Vaak uiten ze dat door humeurig te zijn, geen harde brokjes (meer) te eten of door zich terug te trekken. Soms gaat dit zo geleidelijk dat de eigenaar er geen erg in heeft dat de kat pijn heeft. Onbehandelde gebitsproblemern kunnen leiden tot tanduitval, om nog maar niet te spreken van de pijn die het dier heeft door de chronische ontstekingen. Maak er een goede gewoonte van om het gebit eens per maand goed na te kijken en vraag uw dierenarts bij de jaarlijkse enting ook te controleren.


De oortjes, Britten hebben kleine oren met afgeronde punten. Reinig alleen de oren als het nodig is en doe het uiterst voorzichtig. U kunt het vuil van het zichtbare deel van de oorschelp verwijderen met een tissue of wattenstaafje. Gebruik geen wattenstaafjes in de gehoorgang zelf, omdat u het vuil er gewoon verder in duwt, wat resulteert in een potentieel gevaarlijke ontsteking in de diepere gehoorgang. Als u donkerbruine tot zwart gekleurde korreltjes ontdekt die sterk ruiken in de gehoorgang van uw kat, kan uw kat last hebben van oormijt. Raadpleeg dan de dierenarts. Voor het schoonmaken van de oortjes geld hetzelfde als zoveel andere dingen: went je kitten hier op jonge leeftijd aan, dan gaat het later makkelijker.

Nagelverzorging, In principe mogen kattennagels nooit worden geknipt. Zelf doen wij het ook niet bij onze britten. Krabben zou voldoende moeten zijn voor een kat. Zorg daarom ook dat de kat een plek heeft om te krabben zoals een krabpaal.
Als de nagels te lang worden geeft een duidelijk geluid wanneer het dier op een glad oppervlak loopt. Je kunt dan de nageltjes af en toe (laten) knippen. In alle andere gevallen is het knippen van de puntjes alleen nodig om te voorkomen dat uw kat mensen of andere dieren verwondt of wanneer hij veel meubels krabt. Zo is het gebruikelijk om puntjes af ​​te knippen wanneer de kat naar een show gaat. Gebruik in alle gevallen een goede scherpe kniptang voor kattennagels en knip slechts een paar millimeter van de nagel af, zodat je niet in de riem knipt.