De beste robotstofzuiger 2022

Een hulp in het huishouden is altijd welkom. Het houdt je huis schoner en bespaard je een hoop tijd, een robotstofzuiger! Zeker met huisdieren als katten en honden heb je nog meer schoonmaak werk met alle extra haren. Wij maken al jaren gebruik van robot stofzuigers bij de cattery en hebben er inmiddels aardig wat ervaring mee. Waar moet je op letten, wat werk wel en wat werkt niet. We hebben verschillende modellen geprobeerd en tegen verschillende dingen aangelopen. Onze top 3:

3 Eufy RoboVac 15C

Een prijsvriendelijke robot stofzuiger die moet doen wat er moet gebeuren. Een goed instap model waarbij je niet al te veel geld kwijt bent voor een goede robotstofzuiger die je iedere dag helpt. De eufy robovac is volledig in te stellen en te gebruiken via een handige app. Zo kan je bijvoorbeeld een standaard tijd instellen waarop hij zelfstandig gaat schoonmaken. De robot is vrij laag (7,3cm) waardoor hij vrijwel overal onderdoor kan. Zuigt prima alle haren op.

De wat lagere prijs komt ook met wat nadelen, de stofzuiger maakt vrij veel lawaai wat de huisdieren niet altijd even fijn vinden. Ook moet je hem na iedere 1-2 beurten legen omdat het opvangbakje niet zo groot is. De robot is niet zo slim wat soms voor vast loop problemen kan zorgen. De app is vrij beperkt tot een tijdschema en het aan en uit zetten van de robot.

2 Blaupunkt Bluebot

Deze robot is weer een stapje hoger. De robot maakt beter schoon en heeft een sterkere zuigkracht. Ook de navigatie van de robot is slimmer omdat hij een gyroscoop navigatie gebruikt. Hierdoor werkt hij efficenter en loopt minder snel vast. Ook deze robot kan prima alle huisdieren haren aan. Deze robot is eventueel uit te breiden met een dweil functie zodat het een nog betere huis hulp wordt. Het filter systeem is ook uit wasbaar, dat voorkomt dat nare geurtjes zich opbouwen in het filter van de robot. Omdat de robot slimmer is wordt tapijt herkend en past de robot zijn zuigkracht hierop aan zodat het schoonmaken optimaal is.

Helaas zijn er ook wat minpunten. Ook deze robot maakt aardig wat lawaai bij het schoonmaken. Het afval reservoir is niet zo groot en moet geregeld geleegd worden. De dweil functie is zeker een hulp maar u zult zo nu en dan nog zelf bij moeten dweilen. Met zwarte meubels of andere objecten heeft de robot soms moeite om het te herkennen en zal er tegen botsen.

1 Samsung Jet Bot
Deze jet robot vinden wij fantastisch, daarom hebben wij deze al een lange tijd. Bij eerdere robots liepen we tegen bepaalde problemen aan waardoor we verder gingen zoeken. Meest voorkomende probleem is hoe slim een robot is. Eerder robots liepen vaak vast op dingen zoals voerbakjes van de kat, draden of stoelpoten. Door de geweldige app van de robot zijn al deze problemen opgelost. De robot scan het hele huis in en maakt een plattegrond, hierop kan je zones maken waar de robot niet mag komen zoals de voerplaats van de katten. Geen vast gelopen robot meer of voordat de robot aan gaat dingen van de vloer halen. Nog een fijne functie van de app, hij herkent kamers. Hierdoor kan je eventueel ook alleen de keuken (na bijv het koken) laten stofzuigen door een klik in de app. De robot maakt minder lawaai dan andere, behalve als deze over tapijt rijdt, dan verhoogt hij de zuigkracht om beter schoon te maken en maakt meer lawaai. Er is nog een uitbreidoptie voor de robot, een afvaltoren. Na iedere beurt wordt de robot automatisch leeggezogen door het basis station waardoor je bijna geen omkijken meet hebt naar het legen.

Al deze extras hebben als nadeel dat het een hogere prijskaart heeft, naar onze mening zeker waard! Een ander nadeel, door de LiDAR-sensor is de robot hoger (10cm) en past dus minder onder lage objecten.