FIP (Feline Infectieuze Peritonitis)

FIP: Een gevaarlijke aandoening voor Katten

Katten zijn fascinerende wezens, maar soms worden ze geconfronteerd met ernstige gezondheidsproblemen. Een van de meest gevreesde ziekten bij katten is **FIP**, oftewel **Feline Infectieuze Peritonitis**. Laten we dieper duiken in deze mysterieuze en tragische aandoening:

Wat is FIP?

FIP wordt veroorzaakt door een **gemuteerd coronavirus**. In eerste instantie lijkt het feline coronavirus (FCoV) onschuldig en veroorzaakt het alleen milde diarree. Maar soms muteert het virus, en dan verandert de situatie dramatisch. De onschuldige darmvorm van het virus transformeert in een kwaadaardige variant die ontstekingen elders in het lichaam veroorzaakt.

Symptomen van FIP

De symptomen variëren afhankelijk van de vorm van FIP:

- Natte vorm: Katten met natte FIP hebben vaak een bolle buik door vocht in de buikholte en benauwdheid door vocht in de borstholte.

- Droge vorm: Bij droge FIP worden organen aangetast, zoals de lever, nieren, darmen, hersenen of het ruggenmerg. Dit kan leiden tot troebele ogen, afwijkend gedrag, geelzucht, bloedarmoede en meer.

Diagnose en Onderzoek

- Het buik- of borstvocht bij katten met FIP is vaak helder, geel of lichtoranje.

- Bewijzende diagnostiek omvat tests zoals de "immunofluorescentietest op macrofagen" (voor natte FIP) en "immunohistochemie" in weefselmonsters (voor droge FIP).

- Sinds 2014 is er ook een PCR-test om de mutatie in het virus aan te tonen.

Risicofactoren

- Elke kat kan pech hebben en FIP ontwikkelen.

- Katten die samenleven met 6 of meer andere katten hebben een verhoogd risico.

- 90% van de katten met FIP is minder dan een jaar oud.

Behandeling en Preventie

Helaas is er geen specifieke behandeling voor FIP. Ondersteunende zorg kan helpen om het welzijn van de kat te verbeteren.

- Voorkom overbevolking bij katten om het risico op besmetting te minimaliseren.

- Regelmatige veterinaire controles zijn essentieel.

In onze liefde voor katten moeten we ons bewust zijn van deze stille vijand. Laten we onze pluizige vrienden koesteren en beschermen tegen deze tragische ziekte!

¹: [Bron](https://www.agradi.nl/kattengezondheidswijzer/fip-bij-katten/)

²: [Bron](https://mcvoordieren.nl/kennisbank/fip-kat-virus/)

³: [Bron](https://mcvoordieren.nl/kennisbank/infectieziekten/virusziekten-kat/)

⁴: [Bron](https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/kat/FIP/fip.html)

Bron: Gesprek met Bing, 29-10-2023

(1) FIP (Feline Infectieuze Peritonitis) bij katten - Agradi. https://www.agradi.nl/kattengezondheidswijzer/fip-bij-katten/.

(2) FIP - Medisch Centrum Voor Dieren. https://mcvoordieren.nl/kennisbank/fip-kat-virus/.

(3) Virusziekten kat - Medisch Centrum Voor Dieren. https://mcvoordieren.nl/kennisbank/infectieziekten/virusziekten-kat/.

(4) Virus ziekte bij de kat FIP: - Dierenkliniek Wilhelminapark. https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/kat/FIP/fip.html.