Colorpoint & tonkanees

De oogkleur van katten met de tonkanese factor is iets bijzonders. Deze is niet zo blauw als die van een colourpoint, maar ook niet geelgroen gepigmenteerd als van een kat met de burmese factor: de oogkleur zit er min of meer tussenin, en wordt omschreven als aqua, een aantrekkelijke blauwgroene kleur die enkel bij katten met de tonkanese factor voorkomt. Een ras dat bekendstaat vanwege de kleur is verdrongen tot de lichaamsuiteinden. Op de rest van het lichaam is de aanmaak van pigment voor een deel teruggedrongen, wat bij colourpoints eidt tot een crèmekleurige tot witte kleur romp. Voorts beïnvloedt deze factor de oogkleur: op de colourpoints hebben altijd blauwe ogen. De 'oermoeder' van de siamese factor is uiteraard de Siamees. Later is, door direct of indirect gebruik temaken van Siamezen, het colourpoint in heel veel andere rassen gefokt. Zo kennen we de colourpoint, Perzisch langhaar (Himalayan') en de Heilige Birmaan, maar is colourpoint ook een kleurvariëteit binnen veel andere rassen, als de Selkirk Rex, de Siberische Kat, Brits Korthaar en de Cornish Rex.

Met de tonkanese factor is iets bijzonders aan de hand. Deze factor is namelijk de tussenvorm tussen de siamese en burmese factor en ontstaat als de factor voor siamese kleuring (cs) en burmese kleuring (cb) in een kat bij elkaar komen. Wordt bijvoorbeeld een colourpoint (siamese factor, cs) aan een kat met de burmese factor (cb) gepaard, dan is een nestje kittens met de tonkanese factor (cbcs) hetgevolg. Genetisch wordt de tonkanese factor aangeduid als 'cbcs'. Deze factor vererft niet zuiver; het paren van twee katten met de tonkanese factor levert naast tonkanese kittens (cbcs) ook kittens met de burmese factor (cbcb) en siamese factor (cscs) op, doorgaans in de verhouding 2:1:1.

Ook wordt de siamese factor gezien bij een klein deel van de huiskatten. Omdat de siamese factor naast alle andere kleuren en factoren vererft, kunnen de lichaamsuiteinden van een kat met de siamese factor alle kleuren hebben, variërende van gewoon zwart (sealpoint) en schildpadsmoke (tortiesmokepoint) tot blauwcrèmezilvertabby (bluecreamsilvertabbypoint). Een van de typerende fenomenen bij de siamese factor is dat de kittens doorgaans erg licht, tot tegen het witte aan, geboren worden. De kleur op de 'points' ontwikkelt zich pas na de geboorte.