Tips voor katten en kinderen

Een kat voor de kinderen?

Veel huisdieren doen hun intrede in een gezin omdat de kinderen het zo graag willen en daar isniets op tegen. Het is erg goed voor de sociale ontwikkeling van kinderen als ze met dieren opgroeien, ze leren zo verantwoordelijkheid te dragen voor een levend wezen. Bovendien kan een lieve huiskat voor een kind van grote troost zijn, het is een dier dat enkel reageert op de manier waarop het zelf behandeld wordt. Een gezellige huiskat die zich graag laat aaien en knuffelen, kan een heilzame werking hebben op kinderen die verdrietig zijn. Een kind kan immers alles vertellen aan de poes, die altijd een luisterend oor heeft en het gestelde vertrouwen nooit zal beschadigen.

Ga er echter nooit van uit dat uw kinderen de zorg voor de kat wel op zich zullen nemen. Kinderen hebben nog niet zo'n groot verantwoordelijkheidsbesef en een paar uitzonderingen daargelaten is voor kinderen het nieuwtje er al snel af, zodat de zorg voor de kat uiteindelijk toch op u zal neerkomen. Gezien de relatief hoge leeftijd die een kat kan bereiken, is het niet uitgesloten dat de kinderen al de deur uit zijn. terwijl de kat nog in de bloei van zijn leven is. Volledige verantwoordelijkheid voor een huisdier kan bij kinderen tot op een leeftijd van ongeveer elf of twaalf jaar niet verlangd worden. Kinderen zijn tot die leeftijd nog erg speels en kunnen de gevolgen van hun daden op de langere termijn nog niet goed overzien.

DierDier

Een kind vanaf een jaar of vier kan zo nu en dan wel gevraagd worden een bakje water of voer voor de kat neer te zetten. De ouders moeten er dan echter niet blind van uitgaan dat het kind het ook daadwerkelijk doet. Dat is geen onwil of wreedheid van het kind het is er gewoonweg mentaal nog niet aan toe om verantwoordelijkheid te dragen. Later kan een kind meehelpen met de kattenbak te verschonen en de kat te borstelen. Als u een kat aanschaft, doe dit dan ook nooit alleen maar voor de kinderen u zult er zelf ook plezier in moetenhebben.

De rol van de ouders

Wanneer uw kinderen 'zeuren' om een kat als huisdier, ga er dan van uit dat u als ouder altijd de verantwoording voor een goede verzorging en voeding voor het dier moet dragen. Natuurlijk is het ook aan de ouders om de kinderen te leren dat ze respect moeten hebben voor een dier. Dat het geen lappenpop is die overal mee naartoe gezeuld kan worden, dat het dier - net als het kind - rustig wil eten, privacy op de kattenbak wil en zich zo nu en dan eens wil terugtrekken om te slapen of rusten.

De rol van de ouders is hierin erg belangrijk, omdat de omgang anders wel eens minder harmonieus kan zijn, met name voor de kat. Als een kat zich nergens rustig waant en steeds wordt opgetild en gestoord in zijn doen en laten, gaat de kat al vrij snel een hekel aan het kind krijgen of er zelfs bang voor worden. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Een verantwoordelijke ouder zorgt er dan ook voor dat de kinderen weten hoe ze de poes moeten benaderen en optillen en leert de kinderen dat de poes niet nagejaagd mag worden. Maar ook bij de meest welopgevoede kinderen is het handig als de poes een vluchtweg heeft, een plaats waar het kind niet bij kan komen en waar het dier zich veilig voelt. Dit kan boven op een kast of een grote krabpaal zijn, of een kattenluikje waardoor het de tuin in kan gaan. Buiten dat is het verstandig extra goed op te letten als u katten en kinderen heeft.

Controleer de droogtrommel of wasmachine goed voor u hem aanzet er kan een kat in zitten. Leer de kinderen dat een deur pas dicht mag als de poes helemaal, dus inclusief staart, binnen is. Veel dierenartsen kunnen boekdelen schrijven over kattenstaarten die op deze wijze onherstelbaar zijn beschadigd. Kleine kinderen hebben dat soort zaken nog niet zo goed door, dat is de verantwoordelijkheid van de ouders die hierop alert moeten zijn. Leer het kind ook dat het van het water en kattenvoer af moet blijven. Dit niet omdat de droge brokjes slecht zijn voor de kinderen, er is nog geen kind ziek geworden van kattenvoer. Het is voornamelijk de bedoeling dat de kat geen voedselconcurrent heeft aan het kind.

Als de kat slaapt, moet hij met rust gelaten worden kinderverjaardag is, is het het beste om de kat ineen aparte kamer te zetten. In alle drukte kan een ouder toch niet alles in de gaten houden en mogelijk is de gebeurtenis al te stresserend voor de kat. Zo heeft hij een rustig plekje.